Noul Papă

Cardinalii electori l-au ales în cea de-a cincea rundă de vot, în ziua de miercuri, 13 martie 2013, pe Cardinalul Jorge Bergoglio ca Pontif Roman.

Îi succede Papei Benedict al XVI-lea, care s-a retras din funcţie începând din 1 martie 2013.


Informaţii despre noul Papă

Data naşterii:17 decembrie 1936
Data hirotonirii ca preot:13 decembrie 1969
Data numirii ca Episcop:...
Data consacrării ca Episcop:27 iunie 1992
Data intrării în Colegiul Cardinalilor:21 februarie 2001

Jorge Bergoglio s-a născut în Buenos Aires, unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor feroviar italian, şi ai soţiei lui. După ce a studiat la Seminarul din Villa Devoto, a intrat în Societatea lui Isus în 11 martie 1958. Jorge Bergoglio a obţinut licenţa în filozofie la Colegio Máximo San José din San Miguel, şi apoi a predat literatură şi psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe, şi la Colegio del Salvador din Buenos Aires. A fost hirotonit preot la 13 decembrie 1969, de către Arhiepiscopul Ramón José Castellano. A studiat la Facultatea de Filozofie şi Teologie din San Miguel, la Seminarul din San Miguel. Pr. Jorge Bergoglio a devenit acolo maestru de novici şi a devenit profesor de teologie.

Impresionată de abilităţile lui de conducere, Societatea lui Isus l-a promovat pe pr. Jorge Bergoglio, el a activat ca provincial pentru Argentina între 1973-1979. A fost transferat în 1980, pentru a deveni rector al Seminarului din San Miguel, unde studiase, funcţie pe care a deţinut-o până în 1986. Şi-a completat dizertaţia doctorală în Germania şi s-a întors în ţara sa pentru a activa ca şi confesor şi director spiritual în Córdoba.

Pr. Jorge Bergoglio i-a succedat Cardinalului Quarracino în 28 februarie 1998, ca Arhiepiscop de Buenos Aires. A fost totodată numit Ordinarius pentru Catolicii Răsăriteni din Argentina, care nu aveau propriul lor prelat. Papa Ioan Paul al II-lea, în Consistoriul din 21 februarie 2001, din Vatican, l-a ridicat pe Arhiepiscopul Bergoglio la demnitatea de Cardinal. A fost numit Cardinal-Preot de Sf. Robert Bellarmino.

Ca şi Cardinal, Arhiepiscopul Bergoglio a fost numit în mai multe funcţii administrative în Curia Romană. A activat în Congregaţia pentru Cler, Congregaţia pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, Congregaţia pentru Institutele pentru Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. Arhiepiscopul Bergoglio a devenit membru al Comisiei pentru America Latină şi al Consiliului Pontifical pentru Familie. Ca şi Cardinal, el a devenit cunoscut pentru umilinţa lui personală, conservatorismul doctrinal şi angajamentul pentru dreptatea socială. A contribuit de asemenea la reputaţia sa de om umil şi stilul său simplu de viaţă. A locuit într-un apartament simplu, şi nu în palatul episcopal. A renunţat la maşina sa cu şofer în favoarea transportului public, şi se spune că îşi gătea singur mâncarea.

La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Cardinalul Bergoglio, considerat şi el papabil, a participat ca şi Cardinal elector la Conclavul de alegere a Papei din 2005, în care a fost ales Papa Benedict al XVI-lea. O teorie larg răspândită spune că a obţinut un număr de voturi apropiat cu cel al Cardinalul Joseph Ratzinger, până când el însuşi a cerut, cu ochii în lacrimi, să nu fie votat. În cadrul Sinodului Episcopilor din 2005, a fost ales membru al Consiliului Post-Sinodal. În 8 noiembrie 2005, Cardinalul Bergoglio a fost ales preşedinte al Conferinţei Episcopale Argentiniene, pentru un termen de trei ani (2005–2008), cu o majoritate largă a Episcopilor argentinieni. A fost reales în 11 noiembrie 2008.

Informaţii bazate pe pagina Wikipedia în engleză dedicată Cardinalului Bergoglio

 

www.catholica.ro